Primer balanç de la vaga feminista: rebentant les costures de l’àmbit productiu

seguiment capcelera

Crèdit de les imatges: Agència 8M

La vaga feminista d’avui crida a aturar el mercat laboral però també el treball domèstic, reproductiu i de cures no assalariat, així com el consum i els centres educatius. Per tant, es difícil fer una radiografia completa de l’impacte de la convocatòria, ja que desborda el concepte tradicional de vaga i convida a una lectura no tan sols quantitativa i centrada en l’àmbit productiu, sinó en altres espais (la llar, els espais comunitaris, socials i culturals). En tot cas, es registra un impacte més que notable en el trànsit de ciutats i carreteres, moderat en l’àmbit laboral i menys visible en l’àmbit de les cures. 

seguiment 1
Tall Esquerra de l’Eixample. Foto: Agència 8M

A més, moltes de les empreses i administracions han decretat serveis mínims que encara s’estan duent a terme, el que dificulta tenir dades fiables sobre la incidència de la vaga fins demà. Un dels èxits de la convocatòria feminista ha estat interrompre les principals vies de trànsit rodat per trencar amb la normalitat: per exemple, a ciutats com Barcelona des de primera hora del matí amb talls de trànsit efectuats per dones a la Gran Via, la Meridiana, Via Laietana, la Plaça Lesseps, Glòries, Paral·lel… i les carreteres comarcals com la C-55 a Manresa. A Sant Cugat, un piquet feminista ha obstaculitzat la circulació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya durant dues hores.

Notable incidència a l’àmbit laboral malgrat la crida a l’aturada parcial

Agència8M ha parlat amb diversos sindicats convocants per aconseguir informació de primera mà sobre l’impacte de la convocatòria a nivell català.
Marta Padrós, de la comissió laboral de la vaga feminista i secretaria de gènere de la CGT de Catalunya, ha informat que ahir a les fàbriques al torn de les 00’00 h ja es van començar aturades a la SEAT , el primer torn es va aturar un 30%. A Renault seguiment entre 10 i 20%, el que Padrós considera “una dada positiva ja que és un sector molt masculinitzat”.  A TVE es parla d’un 20%, un percentatge no massa alt, degut a que durant les setmanes prèvies s’ha informat molt sobre les aturades de 2 hores de CCOO i UGT que “han desincentivat la vaga total”.

Tall a l’esquerra de l’Eixample. Foto: Agència 8M

Durant tot el matí CGT ha fet diferents piquets als barris assenyalant especialment alguns sectors com les multinacionals de cures, neteja i telemàrquetin així com piquets centrals arreu  del territori. Al piquet central de les 12 h. hi ha hagut una participació massiva malgrat el temps. S’ha prioritzat assenyalar els sectors més feminitzats i precaritzats.

A nivell laboral, explica Padrós, “es molt difícil fer una valoració del seguiment per diferents casuístiques. A moltes empreses s’ha informat que no es poden afegir a la vaga general i solament se’ls donava l’opció de fer les 2 hores d’aturada. S’ha denunciat a inspecció de guardia i s’ha admès a tràmit. En general, s’han fet uns serveis mínims abusius i concretament a emergencies s’ha fet un servei miínim del 100%, per tant ningú ha pogut fer vaga. S’ha denunciat i s’espera tenir més informació en les propereshores.

A sanitat hi ha hagut bona acollida malgrat que els sindicats també s’ha promogut la vaga de 2 hores. A les escoles es parla del 25-50% i en algunes fàbriques, com SantGoden (Penedès), ha estat del 100%.

seguiment 3
Veïnes donen suport al piquet de l’esquerra de l’Eixample des dels balcons. Foto: Agència 8M

A telemarketing hi ha hagut molt seguiment però s’ha demant un serveis mínims molt elevats, de fins al 85%. Marta Padrós explica que “en alguns sectors, en altres altres vagues s’ha demanat uns serveis mínims del 75-85% i a la vaga feminista del 100%”. CGT ha fet una roda de premsa amb un balanç de la vaga a nivell estatal que es pot consultar aquí.
CNT, un dels altres sindicats que convocava la vaga de 24 hores, no tindrà dades fiables d’incidència de la vaga fins demà i aporta un balanç provisional del 25 al 30% d’incidència en l’àmbit laboral a nivell estatal. USTEC secunda la vaga i un contestador automàtic explica que no atenen demandes d’informació fins demà.

El departament de premsa de CCOO ha recullit dades de la incidència de la vaga durant el matí i informa que més de 600 petites, mitjanes i grans empreses s’han adherit a l’aturada de dues hores i 100 ajuntaments i consells comarcals han fet mocions de suport a la vaga parcial convocada pel sindicat. A més, entre un 75 i un 80% del personal laboral  dels sectors de sanitat i educació han secundat la vaga de dues hores. Pel que fa al sector estudiantil, les universitats han tancat i els instituts de secundària estan tancats; la resta de centres educatius estan fent serveis mínims.

A l’Ajuntament de Barcelona tots els càrrecs electes, inclosa l’alcaldessa, i els comissionats han secundat la vaga de 24 hores i han participat a una concentració a les 12h. a la Plaça Sant Jaume, on Ada Colau i la Regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, han mostrat el seu suport amb les treballadores de la neteja, que es troben en plena negociació del conveni col·lectiu del sector aquests dies.

Janet, portaveu de Prostitutas Indignadas, la plataforma on s’articulen les prostitutes del carrer de Robadors de Barcelona, ha explicat que “un centenar de treballadores sexuals han secundat la vaga. Les 60 del torn de nit van parar ahir a les 23h i les 40 del matí també han fet vaga. Aquest matí hem estat als piquets de Colón i Via Laietana i a les Rambles, on s’han arribat a tancar diversos comerços”.  A les 17.30h. a la Plaça del Molino Prostitutas Indignadas se sumarà al bloc de Poblesec per anar a la manifestació unitària.

Dificultats per fer i visibilitzar la vaga de treball domèstic, reproductiu i de cures

Norma Falconi de Sindillar-Sindicat de Treballadores de la Llar explica que “de la cinquantena de treballadores de la llar associades, 25 són internes i els resulta impossible secundar una vaga”. Pel que fa a la resta, “que treballen per hores o per jornades completes, no poden deixar-ho, els diuen ‘o lo tomas, o lo dejas’, i han de mobilitzar-se a partir de les cinc de la tarda. Algunes, que treballen a Santa Coloma, Mataró o Granollers, tenen dificultats per desplaçar-se a Barcelona a la manifestació. Només dues han aconseguit secundar la vaga tota la jornada. Les que han hagut de treballar han volgut penjar davantals al balcó però les seves empleadores no els han deixat”.

seguiment
Piquet de l’esquerra de l’Eixample. Foto: Agència 8M

Un altre àmbit difícil de quantificar i fer visible és la vaga de cures de dones, lesbianes i trans que proposava el moviment feminista per tal de posar al centre del debat públic la sostenibilitat de la cura de les persones.  Durant les darreres setmanes  s’ha obert un interessant debat sobre el rol dels homes durant i després la vaga, ja que el moviment feminista els convidava a fer-se càrrec de les tasques domèstiques, reproductives i de cura durant la jornada, tant en l’àmbit públic com en el privat, el que és difícil de quantificar i visibilitzar.

A Barcelona s’han habilitat diversos espais de cura perquè els homes es facin càrrec de la cura de criatures o persones amb diversitat funcional i les dones, lesbianes i trans que secundin la vaga puguin anar a menjar, descansar, carregar mòbils o altres necessitats.  En alguns piquets de barri les dones han optat per dur les seves criatures i a les manifestacions de la tarda es preveu que hi hagi babyblocks (blocs de gent amb nadons) i un carril lent per a gent que vagi amb cadira de rodes, bastó…

En resum, la proposta de vaga feminista convida a aturar-se a pensar  i capgirar el repartiment de tots els treballs avui i tots els dies després del 8 de març. 

 

Per més informació sobre els actes programats al llarg de la jornada feminista, consulta vagafeminista.cat .

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


10 + 17 =