RESUM: Barcelona s’omple de piquets i actes feministes al matí de la vaga feminista

resum bcn

Crèdit de les imatges: Agència 8M

Les accions de la vaga feminista a Barcelona han començat a primera hora del matí. Els piquets han tallat el trànsit durant una hora a l’inici de la jornada a diferents punts de la ciutat. Amb crits de “Visca, visca, visca, la lluita feminista”, les dones, lesbianes i trans manifestants han fet front a motoristes que amenaçaven amb atropellar-les si no aturaven els talls.

A l’Esquerra de l’Eixample, els antiavalots han desfet de manera violenta el piquet de les dones de l’Esquerra de l’Eixample que tallava la circulació a Gran Via a l’alçada d’Urgell. Malgrat desfer el tall, el piquet ha continuat amb una cercavila que ha recorregut diferents punts del districte.

Plaça Sant Jaume
El piquet de Plaça Catalunya arriba a Plaça Sant Jaume

Al barri de Sants han tallat a les 7 del matí la Gran Via a l’alçada de La Campana, encapçalant el tall una pancarta amb el lema “Fem vaga feminista”, i escalfant l’ambient amb columnes liles de fum. Al llarg de l’acció, diversos motoristes han intentat saltar-se el bloqueig però les manifestants els ho han impedit. A continuació s’han dirigit a Plaça de Sants per fer una assemblea i agafar forces amb l’esmorzar preparat per la comissió de cures encarregada als homes del barri. Entre cafè i cafè, les convocades han preparat cartells i pancartes amb la frase “Jo avui, serveis mínims” i han anat en columna a informar a les treballadores que no han pogut parar, per a que puguin manifestar la seva adhesió a la jornada. Posteriorment, el piquet s’ha dirigit en bloc a Plaça Espanya on els mossos han retingut un grup de manifestants dins l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

A les 12 h el piquet central de Plaça Catalunya convocat per l’assemblea de vaga feminista s’ha trobat amb les estudiants que venien de Plaça Universtiat. Plegades han baixant per Via Laietana on s’han unit a l’acte de  la lectura de textos feministes programat per la Intersindical Alternativa de Catalunya. Un cop a Plaça Sant Jaume, on tenia lloc la manifestació convocada pels sindicats CCOO i UGT dins les dues hores d’aturada. Part de la marxa ha tornat a Pl. Urquinaona on els Mossos d’Esquadra han carregat contra les manifestants i a la publicació d’aquesta peça, tenien retenides algunes d’elles.  

cargas Urquinaona
Mossos carreguen contra les manifestants a la Plaça d’Urquinaona . Foto: CGT

Pel que fa al seguiment de la vaga, Marta Padrós de la Comissió Laboral de la Vaga Feminista i Secretària de Gènere de la CGT considera que és complex valorar el seguiment d’aquesta vaga a nivell laboral: “a moltes empreses s’ha informat que no es poden afegir a la vaga general i sols es donava l’opció de fer les dues hores d’aturada convocades per CCOO i UGT”. El sindicat ha interposat una denúncia a Inspecció de guàrdia que s’ha admès a tràmit. Padrós també ha denunciat el percentatge de serveis mínims interposats per serveis i empreses, que en alguns sectors ha estat del 100%.

Entre els actes programats al matí, hi  ha hagut molta participació l’acte de dones periodistes als Jardins Montserrat Roig on s’ha llegit un manifest crític amb la desigualtat als mitjans de comunicació. D’altra banda, a les 14.00h. està programat un vermut i un recital de poesia a l’antiga presó Model de Barcelona.

Per més informació sobre els actes convocats al llarg de la jornada de la Vaga Feminista, consulta vagafeminista.cat .

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


1 × four =