Les veïnes del Poble Sec recuperen un bloc de pisos buit

Aquest matí al Poble Sec de Barcelona s’ha celebrat, entre altres accions, una cercavila reivindicativa amb motiu de la vaga feminista. Amb la finalització de l’acte, les activistes han recuperació un bloc de pisos al carrer França Xica, número 24, del mateix barri. Segons l’organització, la intenció és que l’immoble vagi destinat a dones, lesbianes i trans, per ser “les més vulnerabilitzades per la bombolla del lloguer i per aquest mercat basat en l’especulació sense límits”. Segons la informació que ens arriba a l’Agència 8M, aquesta acció es produeix en el context d’un barri que té una població molt envellida, altament feminitzada i en situació d’haver de pagar lloguers molt cars amb pensions molt baixes. En aquest context, el mobbing cap a dones grans amb rendes antigues és una pràctica recurrent. Aquestes dones pateixen intimidacions verbals i físiques i deteriorament dels habitatges i les finques.

Segons l’organització, “el racisme i la discriminació cap a les dones migrants és també una gran barrera, ja que les feines a les que podem accedir són injustament precàries. (…). Les dones que treballem a llars d’altres moltes vegades no podem accedir a un habitatge propi: perquè no tenim contracte de treball, perquè no podem pagar els preus o perquè les condicions laborals d’explotació no ens ho permeten. Això és profundament injust, masclista i racista i té greus conseqüències per a la nostra salut i pel nostre benestar.”

La propietat

Aquesta acció hauria de donar resposta a les dificultats d’habitatge que es donen al barri, incidint en un col·lectiu especialment vulnerable i recuperant d’un “fons voltor” (Laber Real Estate) un espai per a les més necessitades. Al manifest podem llegir que “Al barri, veiem com els fons d’inversió internacionals aprofiten les situacions de vulnerabilitat per fer-se amb edificis sencers, molts d’ells comprats enmig de processos d’execució hipotecària, negant-se a oferir solucions a les llars en vulnerabilitat. A través de l’extorsió i l’amenaça, apareixen a la porta de casa pressionant als seus habitants per a què els abandonin. El xantatge és la seva moneda de canvi i les nostres vides la carnassa que devora una entitat blindada que ens és llunyana i impenetrable. Lambert Real Estate és un exemple més d’aquests nous inversors que aprofiten les regles del joc que imposen els nostres governs: regles que afavoreixen l’especulació i neguen els drets de les persones.”

Una lluita històrica

El manifest també remarca el paper que històricament han tingut les dones en la lluita per l’habitatge: “Històricament, les dones han protagonitzat vagues de lloguers i s’han encarregat de fer viable la vida amb lluites organitzades des de la casa al carrer, trencant la falsa dicotomia entre allò domèstic i allò públic”.

El Sindicat de Barri del Poble sec lluita diàriament per l’habitatge digne, contra els desnonaments del barri i recuperant espais per donar solucions habitacionals.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


2 × 5 =