Milers de dones, lesbianes i trans participen a la marxa nocturna prèvia a la vaga feminista del 8M

La manifestació “La Nit és Nostra” torna, un any més, per reivindicar el dret de les dones a poder sentir-se segures al carrer per la nit

Milers de dones, lesbianes i trans han reclamat els carrers de Barcelona com a prèvia de la jornada del 8M. La mobilització “La Nit És Nostra” ha començat aquest vespre amb una concentració a les 19:30h a l’encreuament de l’Avinguda de l’Estatut amb el carrer de Lisboa, al barri d’Horta-Guinardó.

A les 20:00 hores ha començat aquesta marxa, que denuncia les agressions masclistes i reclama els carrers com a espais segurs per a les dones. La manifestació ha baixat pel carrer Lisboa i després s’ha desplaçat pel Passeig Maragall fins a la Plaça de Carmen Laforet.

Entre les múltiples consignes i lemes corejats durant la manifestació, han destacat aquelles que posaven de relleu a les dones migrades i racialitzades, que normalment queden invisibilitzades sota el racisme estructural. Les dones racialitzades han denunciat que elles són víctimes d’”estructures colonials” que les releguen a un treball poc remunerat: “¿A quiénes se despoja de sus recursos?¿Quiénes somos objeto de estudio y caridad? Para que el racismo desaparezca no es suficiente nombramos antirracistas o poner una foto de Ángela Davis en el cartel” han estat algunes de les consignes cantades, així com una demolidora: “La Ley de Extranjería mata.

Pancartes contra el feminisme blanc // Larissa Saud – Agència 8M

Així mateix, altres col·lectius com les trans i les treballadores sexuals també han reclamat el seu espai dintre del moviment, al mateix temps que han carregat contra la violència institucional i els paternalismes: “Una de las violencias más crudas es la violencia institucional contra mujeres bolleras y trans”; “las trabajadoras sexuales son perseguidas, no sólo por la policía, sino por quienes las infantilizan”; això últim en referència als feminismes més academicistes, que mantenen una posició abolicionista i que tampoc reconeixen les transexuals com a part del col·lectiu.

Un altre dels moments àlgids de la manifestació és quan les companyes de Marea Verda argentina han près la paraula durant la marxa i han recordat la seva luita pel dret a l’avortament amb un projecte de llei rebutjat el passat mes d’agost pel senat argentí per 38 vots en contra, mantenint una regulació prohibitiva que data de l’any 1921.  

Així mateix, la manifestació ha fet referència a totes les violències i discriminacions de les quals les dones són objectes: la feminització de la pobresa, les violències immobiliàries, la imposició de les feines de cures i neteja, etc. S’ha deixat clar que el moviment feminista “seguiremos organizándonos, desde la cama a las asambleas, con amor y determinación” i que, “frente a los discursos que quieren inculcarnos miedo y resignación, nos queremos vivas, radiantes y desobedientes”.

Finalment, la marxa nocturna ha acabat amb la llegida del manifest, titulat “Patriarcado y capital, alianza colonial. Frente a las violencias racistas y machistas, autodefensa feminista” que s’ha llegit en diversos idiomes i en llengua de signes.

Dones migrades protesten contra la invisibilització durant la marxa nocturna // Ester Perez Berenguer – Agència 8M

Demà comença la Vaga Feminista, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora. L’Agència 8M, formada per dones, lesbianes i trans, pretén donar cobertura a la jornada de vaga i mobilitzacions des d’una perspectiva feminista allunyada de visions partidistes i amb la consciència total dels principis del moviment.

Pròximament penjarem el manifest íntegre i la galeria de fotografies.

Segueix-nos per estar informades al minut de totes les activitats d’aquest 8 de març! Trobareu el calendari de mobilitzacions aquí.

#maninocturna2019 #LaNitEsNostra #VagaFeminista8m #Agència8M

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


three × three =