Mar en calma, corrent ferotge: més de 200.000 persones a Barcelona no faran ni un pas enrere

Manifestants Barcelona // Júlia Massagué - Agència 8M

Dones, lesbianes i trans han capitanejat una manifestació multitudinària que està disposada a fer front a l’actual resorgiment del neomasclisme

La manifestació a Barcelona ha estat el punt de trobada de la majoria de mobilitzacions que s’han produït durant el dia a Catalunya. La Plaça Espanya s’convertit en la confluència màxima de la lluita feminista; ja no pel número de dones implicades, més de 200.000 segons la Guàrdia Urbana, sinó per la convergència de les diferents realitats (habitatge, salut, educació, treball, etc.) en forma d’associacions, sindicats i plataformes que han participat de forma activa a la Vaga Feminista d’avui.

L’acte ha començat a les 18:30h amb el bloc no-mixte encapçalant la marxa. Les pancartes principals, on es llegia el lema “Ens aturem per canviar-ho tot” junt amb el logo de la organitzadora, han estat portades principalment per dones racialitzades. Des de la Plaça Espanya s’han obert pas a través de la Gran Via fins arribar a Passeig de Gràcia, acompanyades de dones taxistes i altres conductores que han dividit en dos la gran columna humana que desbordava l’avinguda barcelonina.

Dones racialitzades a la capçalera de la manifestació a Barcelona // Júlia Massagué – Agència 8M

Les dones s’anaven afegint a la marxa al pas de la pancarta principal, que han anat seguint fins arribar a la Plaça Universitat on, a través del carrer de Pelai i la Ronda Universitat, han anat baixant fins a Plaça Catalunya on hi havia l’escenari principal. L’acte final ha consistit en la lectura del manifest “Juntes més fortes, ni un pas enrere!”, duta a terme per Sofia Bengoetxea, Aissatou Diallo, Natza Ferrer i Alba Flores.

El manifest ha estat com la lluita: transversal. Durant pràcticament una hora les persones concentrades davant l’escenari han escoltat totes i cadascuna de les reivindicacions que el moviment feminista aglutina des de diferents àmbits: la lluita antirracista, l’antiespecisme, la defensa de l’educació, dels drets laborals, de la sanitat pública i gratuïta, així com el dret el dret a l’avortament i la defensa del medi ambient contra el Canvi Climàtic.

A diferència de l’any passat, enguany el moviment feminista adverteix: no permetràn que les forces polítiques de dretes converteixin les dones, especialment les racialitzades, en objecte de les seves ofensives. Les feministes han celebrat avui una marxa de manera alegre i serena, però també combativa, disposades a sortir i innundar els carrers per defensar els drets assolits després d’anys i lluites de manera ferotge. Ni un pas enrere!

En acabar la lectura, diversos grups musicals han fet diverses actuacions i performances fins ben entrada la nit, posant punt i final a una jornada de vaga feminista que ha tornat a mostrar múscul davant les noves forces que amenacen amb retallar drets que es tenien per assolits temps enrere.

Pròximament actualitzarem amb una galeria de fotos i la valoració de les mobilitzacions del 8M.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


3 × three =