Dones Periodistes es concentren per denunciar l’escletxa salarial i l’assetjament sexual al sector

Dones periodistes

Crèdit de les imatges: Agència8M / @sralane

Prop de tres-centes dones periodistes i comunicadores s’han concentrat aquest matí als Jardins de Montserrat Roig, on s’ha llegit un manifest a les 12.30h, i des d’on a la tarda se sumaran a la manifestació unitària de passeig de Gràcia/Diagonal. El manifest s’ha llegit de forma simultània a diferents ciutats de tot l’estat Espanyol.

Ha iniciat l’acte Carmina Roig, germana de la Montserrat Roig, llegint un poema seu titulat “Som una ganga”. A continuació, s’ha fet una plantada simbòlica de micros, gravadores, teclats i llibretes, les eines de treball de les dones periodistes, i nou dones periodistes han llegit el manifest: Mònica Terribas (ràdio), Anna Bonet (televisió), Eli Borredà (gabinet), Esperanza Escribano (freelance), Núria Cornet, (agència), Sara Gonzàlez (digital), Roser Vilallonga (fotoperiodista), Odei A. Etxearte (paper) i Cristina Claverol (paper).

dones periodistes

El manifest ha denunciat l’escletxa salarial, el ”sostre de vidre”, i s’han reivindicat llocs de poder i responsabilitat al sector. Han denunciat la situació de precarietat, especialment de les periodistes “freelance” i de les falses autònomes, una situació d’empobriment que s’ha convertit en habitual els darrers anys. També es denunciava que les dinàmiques de treball prioritzen el presencialisme quan ho hauria de ser la corresponsabilitat i la flexibilitat.

També han denunciat l’assetjament sexual per part de companys i superiors, o del fet que els espais d’opinió i les tertúlies estan molt “masculinitzades”, entre d’altres reinvindicacions. Les pancartes reclamaven “avui els titular és nostre”, “dones periodistes, dones feministes”, o “periodistes feministes en vaga”.

Dones periodistes

El menysteniment, la condescendència, el paternalisme i el mansplaining estan a l’ordre del dia a les redaccions i fora d’elles”, cita el seu manifest, un text que s’ha traduït a deu idiomes. Aquí podeu trobar la versió en català “Les periodistes fem vaga” firmat per prop de 5.000 dones periodistes d’arreu de l’Estat.

Per saber més dels actes programats al llarg de la jornada de la Vaga Feminista consulteu www.vagafeminista.cat.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


11 + 2 =