Com valoren els sindicats i les organitzacions feministes la vaga?

La vaga feminista es consolida com un èxit de mobilització. La convocatòria de la vaga d’enguany ha estat secundada per organitzacions i sindicats de forma unànime.

La gran convocatòria per part de tota mena d’entitats ha generat una gran mobilització com ja va succeir l’any passat. Des de Vaga Feminista s’ha posat en relleu la gran coordinació dels Comitès de Vaga que ha permès que hi hagués mobilitzacions arreu del territori des de les primeres hores del matí.

Els piquets feministes han tallat les vies de trànsit rodat a Terrassa, a sis punts de Barcelona i a Girona; han tancat comerços i immobiliàries i han realitzat accions creatives com recuperar espais abandonats per garantir el dret a l’habitatge o expropiar compreses i bolquers en un supermercat de Barcelona per denunciar la taxa rosa i reivindicar l’accés als productes de primera necessitat. També hi ha hagut punts de cures a diversos espais de tot el territori on els homes cis s’han organitzat per donar menjar i cobrir altres necessitats bàsiques com a acció de responsabilització en la reproducció social.

Imatge: Ana Santamaria

Des de Vaga Feminista a més destaquen la virulència dels cossos de seguretat, en la intervenció a les concentracions feministes: encapsulaments i retencions al piquet de Ciutat Vella i a Meridiana, així com al Corte Inglés; identificacions massives i agressions de baixa i alta intensitat a activistes feministes, com a una dona del piquet de Ciutat Vella que l’han colpejat en el pit, i empentes i pressions a informadores de l’Agència 8M que cobreix la vaga.

Molts col·lectius s’han sumat a les mobilitzacions de la vaga com és el cas de Putas Indignadas que també han patit l’assetjament policial en el seu piquet a Ciutat Vella. Janet del col·lectiu Putas Indigandas denuncia el tracte vexatori que han rebut dels Mossos d’Esquadra. Els agents els hi han tret les pancartes, les han colpejat i encapsulat a la Via Laietana. Dues de les dones que conformaven el piquet han estat identificades o a una tercera l’han colpejat al pit.

Valoració sindical

Per la seva banda els sindicats han convocat en massa a la vaga feminista. Eva Gajardo, secretaria de Polítiques d’Igualtat, declara: “Sabem que ha tingut un seguiment massiu, ens han arribat adhesions de comitès de vaga de molts sectors d’activitat: indústries, serveis i atencions domiciliàries, educació i molts més”. La CGT però no vol entrar en una guerra de dades amb les empreses respecte al seguiment de la vaga. Eva Sánchez, secretaria d’Organització CGT de Barcelona, denuncia la vulneració del dret de vaga per part d’algunes empreses en la jornada d’avui. “Empreses de sanitat i neteja hi ha hagut vulneració de serveis mínims, i al telemarketing també, són sector on hi ha moltes dones i no és casualitat” ha dit Sánchez. A més, recalca que fins i tot el metro de Barcelona ha modificat el servei aquesta matinada i ha afegit més serveis mínims dels que havia establert la mateixa Generalitat.

Imatge: Ana Santamaria

Malgrat les traves de moltes empreses i els excessos policials organitzacions i sindicats fan una valoració molt positiva de la jornada de mobilitzacions i reivindicacions que ha estat aquest 8 de març.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


2 × five =