Com puc fer la vaga?

seguiment
Piquet de l'esquerra de l'Eixample. Foto: Agència 8M

La vaga del 8M serà en quatre àmbits: laboral, educació, de consum i de cures. Està convocada en diversos àmbits de la nostra vida quotidiana. Com podem fer-la?

Si tens feina assalariada:

La vaga ha estat convocada pels sindicats Confederació Nacional del Treball (CNT), Confederació General del Treball (CGT), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Coordinadora Obrera Sindical (COS). Qualsevol persona assalariada pot fer la vaga, fins i tot els homes, ja que una convocatòria de vaga no pot discriminar per raó de sexe.

Tanmateix, la vaga ha sigut una convocatòria sortida del moviment feminista, per tant els homes cis que vulguin fer vaga poden consultar a les seves companyes de feina com volen que participi.

– Qualsevol persona contractada pot fer vaga independentment del tipus de contracte que tingui (temporal, parcial, etc.), fins i tot si està subcontractada.

– Davant els rumors que diuen que descompten el sou de tot el cap de setmana, és totalment fals i ha estat desmentit pel sindicat CGT. La vaga està convocada des de les 24 hores de la nit del dia 8 fins a les 24 hores de l’endemà. Només et poden descomptar del sou d’aquest dia (8 de març).

– No s’ha de comunicar a l’empresa si fas vaga i tampoc et poden acomiadar. La vaga és un dret reconegut per la constitució de 1978. A més, els sindicats mencionats a dalt han enviat les convocatòries corresponent i la vaga està comunicada. Qualsevol persona assalariada pot fer-la i no ha d’avisar a l’entitat en què treballi.

– Si en el teu lloc de feina decreten serveis mínims (normalment els serveis d’atenció al públic com els sanitaris, serveis socials…ho fan) haurien d’escollir a les persones que no volen fer vaga per cobrir-los. Ja que és una vaga feminista, és d’esperar que els homes facin aquests serveis i deixin el protagonisme i la visibilitat a les dones.

– Tens dret a formar piquets informatius al teu lloc de treball, no es pot limitar la llibertat sindical de les treballadores. Així mateix, pots participar en tots els actes convocats per aquest dia.

Hem de pensar sempre en clau col·lectiva en el cas que puguin produir incidents: no et separis del grup en cap cas i si les forces de seguretat apareixen i no actuen amb correcció pots apuntar el número de placa dels agents i la matrícula del vehicle policial.

Si ets estudiant:

– El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha convocat vaga. No et poden posar un examen el dia 8 de març i tens dret a adherir-te a la convocatòria, a fer piquets i participar en qualsevol acte de suport a la vaga. Com recomanació, si ets estudiant, posa’t en contacte amb les professores del teu centre que facin vaga. Sereu més forts.

Vaga de consum:

– Si no tens feina contractual, pots fer la vaga de consum. No compris el dia 8, intenta fer un consum energètic mínim aquest dia. Pensa que la pobresa energètica afecta fonamentalment a les dones i que la nostra lluita també vol recuperar els recursos bàsics que assegurin una vida digna a la població. Saps que les energètiques tenen la concessió de les infraestructures “ad infinitum” (fins a l’infinit)? Gasta la mínima energia possible. També fem vaga per canviar això.

– Si t’has de quedar a casa perquè tens problemes de mobilitat, pots penjar el davantal a la finestra o al balcó. Així sabrem que tenim el teu suport. No volem heroïnes, volem una vida digna.

Vaga de cures:

– Si treballes en el sector de les cures per un salari també tens dret a fer vaga, encara que tinguis un règim especial. El problema és que pots trobar-te que la persona que t’ha contractat s’aculli al desistiment sense donar-te explicacions. Si treballes per una empresa del sector, pots acollir-te al teu dret de vaga. Com hem dit abans és un dret reconegut per la constitució.

– Si treballes a casa i tens cures de gent gran o petita, que els homes de la casa s’autoorganitzen per assumir la feina. Tens dret a fer vaga i que ells assumeixin el 100% de la feina de casa. Els 364 dies següents al 8 de març, que la distribució de temps per la feina de casa sigui equitativa. Demana ajuda al comitè de barri de la vaga o pots organitzar-te amb les amigues i feu un piquet al “Manolo” de torn. Lluitem perquè no t’explotin a casa ni enlloc.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


sixteen − 12 =