Cercavila feminista a Poble Sec

Aquest matí de vaga s’ha realitzat un cercavila reivindicatiu amb motiu de la Vaga Feminista acompanyat per SomSó Batucada, amb inici a la Plaça del Molino i final a la Plaça del Sortidor de Barcelona.

Durant l’acte s’ha passat per dos punts clau del barri. S’ha aturat el cercavila al carrer Fontrodona, on el 10 de gener hi va haver un intent fallit de desnonament gràcies a la pressió veïnal. Allà s’ha fet la lectura d’un manifest sobre la situació de l’habitatge:

Aquest 8 de març de vaga feminista volem posar el focus en el dret a un habitatge digne per a totes. Les polítiques neoliberals que ens estan expulsant dels nostres barris i ciutats tenen una especial afectació en les dones. En un context de mercantilització de l’habitatge i bombolla del lloguer, la feminització de la pobresa aguditza la vulneració del dret a l’habitatge. L’escletxa salarial, la major precarietat i les jornades a temps parcial dificulten accedir a habitatges a preu de mercat, obligant-nos a destinar gran part del nostre salari -les que en tenim- a pagar un sostre. Sovint, els habitatges als quals podem accedir no estan preparats per les tasques reproductives que assumim majoritàriament les dones com la cura de persones dependents i d’infants. Així, es produeixen situacions d’infrahabitatge o amuntegament davant del temor del sensellarisme (condició especialment adversa per a les dones).

Som moltes les feministes que ens hem organitzat per defensar el dret a l’habitatge, que plantem cara a propietaris abusius i immobiliàries que ens estafen. També ocupem viviendes buides de bancs i fons voltor per accedir a un habitatge digne per a nosaltres i la nostra família. I defensem les nostres llars quan els especualadors, mafiosos i matons ens intenten fer fora.

En aquest edifici el dia 15 de gener un grup de més de 10 matons encaputxats de l’empresa Desokupa van intentar fer fora sense cap ordre judicial, amb actitud violenta i amenaçadora a diverses persones que estaven vivint en alguns pisos d’aquest edfici. Deoskupa és una empresa privada dedicada a realitzar desnonaments extrajudicials d’immobles a través de la força, la violència i l’extorsió, habitualment pagats per propietaris rics que volen evitar el procés judicial requerit per poder executar un desallotjament legal i, en molts casos, i com aquest en concret, amb la complicitat dels Mossos d’Esquadra.

Aquell dia, moltes veïnes, tant les organitzades al Sindicat de barri del Poble Sec com les que passaven pel carrer i es van quedar durant hores, vam aconseguir assetjar i dificultar l’actuació policial-mafiosa de forma enèrgica i determinada. En aquesta determinació i unitat veïnal front especuladors i matons veiem la llavor de la revolta que algun dia farà pagar tant dolor a qui l’ha provocat, que eliminarà d’aquest planeta a qui posa el capaital per damunt la vida. Perquè l’assetgament immobiliari és una tàctica patriarcal més per maximitzar els guanys de grans empreses i fons d’inversió que especulen amb el dret a l’habitatge.

Ni Desokupa, ni Mossos, ni especualdors podran amb els barris i les seves veïnes lluitadores i combatives!

NI GENT SENSE CASA, NI CASA SENSE GENT!

ESPECULADORS FORA DEL BARRI!

CAP VEÏNA FORA DEL BARRI!

 

Abans d’arribar al final de l’acte s’ha fet una altra aturada, al carrer Tapioles, davant de l’edifici on vivia la Maria, una veïna del barri de 71 anys assassinada pel seu marit. Allà s’ha fet la lectura d’un manifest contra les violències masclistes i feminicidis:

Les violències sexuals formen part de la història de les nostres vides. Es produeixen en molts llocs: a casa, al carrer, a Montjuïc, en espais d’oci, a la feina; de nit i de dia: per part de desconeguts però sobretot per coneguts, familiars, gent propera, veïns, persones que treballen en el mateix lloc que la dona; individualment o en grup. La violència no permet triar, s’enfronta al desig i a la llibertat de les dones. Denunciem la violència sobre les nenes. La violència sobre les dones migrades. Sobre les putes. Sobre les trans. Reivindiquem el dret a una vida lliure de violències, però també celebrem trobar-nos perquè som supervivents.

Les dades que surten a la llum arreu del món i també a casa nostra sobre agressions sexuals i feminicidis dins i fora de la parella, palesen que és un fenòmen greu i molt estès. Durant el 2018 va haver-hi 5 feminicidis a la nostra ciutat. Un d’ells en aquest mateix edifici on Maria, una veïna de 71 anys, va ser assassinada pel seu marit.

Els feminicidis són, però, només la punta de l’iceberg d’un sistema de violència contra les dones que es perpetua en totes les esferes de la vida. Defensem l’autodefensa feminista com una eina per lluitar contra els abusos que patim en aquest sistema patriarcal però necessitem una educación, uns mitjans de comunicación i unes xarxes socials feministes que evitin perpetuar un discurs i una visió del món que legitima les violències masclistes.

Des de l’autoorganització, l’empoderament i l’autodefensa feminista, diem prou a les violències masclistes i ens donem suport per gaudir de vides i relacions lliures.

SI ENS TOQUEN A UNA, ENS TOQUEN A TOTES!

ANTE LA DUDA, TÚ LA VIUDA!

 

 

Per finalitzar l’acte, un cop a la Plaça del Sortidor s’ha fet la lectura del manifest de la Vaga Feminista del 8M i una performance:

Les dones de tot el món hem estat convocades a una VAGA FEMINISTA.

Venim de lluny, tenim una llarga historia que ens precedeix i una llarga genealogia de dones activistas, sufragistes i sindicalistes: com les que van sostenir la Segona República; les que van lluitar a la Guerra Civil; les que es varen enfrontar al colonialisme i les que han format part de les lluites antiimperialistes d’arreu del món.

Som diverses; les nostres identitats són múltiples: vivim als pobles i a les ciutats: treballem en l’àmbit laboral i en el de les cures; som: paies, gitanes, dones amb diversitat funcional, amb diversitat sensorial i intel·lectual, migrades i racialitzades.

Les nostres edats són totes i ens sabem lesbianes, trans, bisexuals, inter, queer, hetero i asexuals.

Som les que no hi són: som les assassinades, som les preses, som les que es van quedar a les fronteres i som les que van morir al mar Mediterrani i a tots els mars.

Les feministes plantem cara a l’ordre patriarcal, racista, colonitzador, capitalista i depredador de la vida en el nostre planeta. Proposem una altra forma de veure, d’entendre i d’estar al món, de relacionar-nos.

Fem vaga per exercir la nostra arma de pressió com és deixar de produir, de consumir i de cuidar. Estem fartes de sobreviure enlloc de viure, de carregar a les nostres esquenes amb els privilegis dels altres, de suportar violències masclistes de tota mena i que la vida continuiï, gràcies a nosaltres. Per això, parem-ho tot, prenem els carrers i pengem els davantals.

Redacció: Agència 8M

Fotografia: Julia Molins (@jly_photos)

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


three × two =